cs en de

Ječmen obsahuje méně energie

 18.10. 2013
 Autor : Mgr. Dana Koubová

Podle německých odborníků vykazuje ječmen z letošní sklizně vyšší obsah surové vlákniny a nižší podíl škrobu.
Letošní ječmen poskytuje ve srovnání s loňskou sklizní výrazně méně energie. U pšenice, triticale a žita jsou výsledky přibližně na úrovni roku 2012. K těmto výsledkům dospěl německý zemědělský kontrolní a výzkumný ústav LUFA NRW v Münsteru na základě testování prvních 864 vzorků ječmene pomocí blízké infračervené spektrofotometrie (NIRS).
 
Nižší energetický obsah ječmene je v první řadě způsoben vyšším obsahem surové vlákniny a nižším podílem škrobu, uvedli odborníci na výživu a krmení zvířat Dr. Gerhard Stalljohann a Heinrich Bußmann ze Zemědělské komory Dolního Porýní-Vestfálska. Velké výkyvy byly zaznamenány také u surového proteinu. Aby bylo možné uzpůsobit krmné dávky potřebě zvířat, doporučují experti zemědělcům nechat si otestovat vlastní sklizeň ječmene. Náklady na testování pomocí NIRS se rychle vrátí, jestliže se touto cestou nechá zabránit poklesu výkonnosti v důsledku nedostatečného zásobení nebo vyšším nákladům v důsledku nadměrného zásobení živinami.
 
http://www.topagrar.com/news/Schwein-News-Schwein-Gerste-enthaelt-weniger-Energie-1263959.html


Zdroj:  ÚZEI,www.agronavigator.cz


Další články