cs en de

Proběhla Celostátní konference nutričních terapeutů

 13.12. 2013
autor: Fórum zdravé výživy

Celostátní konference nutričních terapeutů s poditulem "Výživa od počátků" se konala 20. 11. 2013.

FZV bylo spoluorganizátorem Celostátní konference, která se konala 20. listopadu 2013 v Kongresovém centru Nemocnice Na Homolce. Po dvouleté pauze se akce vracela s podtitulem „Výživa od počátků“ a byla nově určena ne jen nutričním terapeutů, ale všem, kteří se o výživu ve zdraví i nemoci zajímají.
 
Letošní Celostátní konference, jejímž organizátorem byla Sekce výživy a nutriční péče ČAS spolu s Fórem zdravé výživy, měla za cíl navázat na úspěšnou tradici tzv. kulatých stolů, konajících se tradičně ve středu v polovině října. A to se, myslíme, povedlo beze zbytku. Snad jediné, co se nepovedlo, byla nutnost přesunu z původního říjnového termínu na listopadový, a to z technických důvodů. To by bylo ale z výčtu negativ vše. Konference se povedla a byl o ní ze strany odborníků velký zájem. Předpoklad počtu účastníků (100) byl splněn na 150 % J. Velice nás potěšila účast budoucích kolegů z řad studentů vysokých a vyšších škol odboru nutriční terapeut, která byla, v porovnání s odborníky z praxe, v mírné přesile.
 
Program byl doslova „nadupaný“ odbornými sděleními. Řešila se zejména výživa těhotných a kojících žen, a to z různých úhlů pohledu, součástí byla i výživa těch nejmenších. Podtitul naplňovala i další sdělení týkající se např. interpretace výživových doporučení či návodu, jak vybírat kvalitní výrobky pro stravování v nemocnicích a jak jejich kvalitu hodnotit aj. Prostor v programu dostala i krátká komerční sdělení partnerů konference. Někteří z nich dali přednost prezentaci v předsálí, kde zajistili pro účastníky skvělé občerstvení.
 
Závěrečná přednáška „načala“ některá témata, která se začínají diskutovat v odborných kruzích a jsou možná tak trochu i kontroverzní. Rozhodli jsme se použít ji jako jakousi předzvěst příštího ročníku konference. Na něj se už teď těšíme a věříme, že se nám povede v tradici Celostátních (a možná i mezinárodních) konferencí úspěšně pokračovat.
 
Za organizátory konference: Bc. Tamara Starnovská a Věra Boháčová
 
Nabízíme Vám se souhlasem autoru ke shlédnutí jednotlivá odborná sdělení, která byla na konferenci prezentována:

Program:
 
Návrat podzimních konferencí, Bc. Starnovská T., RNT, TN
Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Boháčová V., DiS., RNT, FZV
Přínos kvalitních výrobků pro stravování v nemocnicích aneb snadno a rychle a s rozumem (hodnocení výrobků), Bc. Starnovská T., RNT, TN
První zkušenosti s poradenstvím dětí do 3 let, Knížková H., DiS., RNT, PCVD
Vysokým tlakem ke zdraví,   Ing. Klofanda M., Kofola a. s., partner konference
Výživa v rámci udržitelného rozvoje potravinářských firem,                   Ing. Langrová H., Unilever ČR s. r. o., partner konference
Nutriční kompas, Staněk M., Nestlé Česko s. r. o., partner konference
Vzdělávací aktivity NCO NZO pro rok 2014, Marková J., Subkatedra výživy NCO NZO
Výživa těhotných, Weisová J., sekce VNP ČAS
Komplikace v těhotenství – další rizikový faktor aterosklerózy, MUDr. Piťha J., CSc., IKEM, předseda FZV
Výživa po porodu v nemocnici a odborné doporučení, Kordačová M., Bc. Starnovská T., TN
Význam polynenasycených mastných kyselin během těhotenství a při kojení, Mgr. Nevrlá M., FNUSA
Diabetická porodnická dieta, Nováková L., DiS., Bc. Zemanová M., FNKV
Pohled na výživu ve světle nových poznatků, RNDr. Suchánek P., IKEM, FZV
 
 
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz


Další články