cs en de

Ministerstvo zemědělství odstartovalo sérii testů potravin zaměřených na kvalitu. Prověrka eidamů dopadla dobře. Teď jsou na řadě špekáčky

 13.5.2016

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství spustilo testy potravin, které zkoumají nejenom, jestli jídlo splňuje zákonné požadavky, ale také jeho chuťové vlastnosti. Jako první prověřily odborné laboratoře eidamy s 30 % tuku v sušině. Výsledky dopadly dobře. Ministr Marian Jurečka chce v dalších měsících v těchto testech potravin pokračovat.
 
„Jako první jsme si pro testování vybrali třicetiprocentní eidamy, protože jsou to sýry, které jsou u nás velmi oblíbené. Všech deset vzorků, které zkoumaly naše akreditované laboratoře, prošlo. Vyhověly všem testovaným požadavkům. Protože se blíží grilovací sezóna, tak příště se zaměříme na špekáčky,“ řekl ministr Marian Jurečka.
 
Ministerstvo testy reaguje na různá hodnocení potravin, která se objevují v médiích. Často totiž u nich není jasné, kdo tyto potraviny testoval a jestli se při tom řídil platnými postupy a zákony. Jejich výsledky proto nejsou věrohodné.

„Chceme lidem poskytovat důvěryhodné hodnocení potravin, které zajistí naše akreditované laboratoře státních ústavů. Jejich výsledky jsou ověřené a spolehlivé, lidé jim proto mohou stoprocentně věřit. Na rozdíl od různých neseriózních testů v mediích, u kterých nevíme, kdo za nimi stojí,“ uvedl Jurečka.
 
V dalších měsících bude Ministerstvo v testech pokračovat. Vzorky zkoumaných potravin budou, stejně jako u eidamů, pocházet od domácích i zahraničních výrobců.
 
 
 
Vyhodnocení testu přírodních zrajících sýrů uváděných na trh pod označením „eidam 30% tuku v sušině“ nebo označením s podobným významem
 
Bylo hodnoceno 10 výrobků z několika zemí (Česká republika, Polsko, Německo, Nizozemsko), žádný ze vzorků neukázal porušení platné legislativy. Složení výrobků vyhovělo ve všech testovaných parametrech. Po této stránce tedy není spotřebitel klamán.
 
Ani v senzorických vlastnostech není v testu žádný vyložený propadák. Některé výrobky jsou popisovány jako moučné, to může být způsobeno tím, že výrobek je nedostatečně zralý. Nahořklá chuť popisovaná u některých výrobků svědčí o nepříliš typickém zrání, které by mohlo být způsobeno například použitou mlékařskou kulturou, nebo zvolenou zrací teplotou. Může jít ale i v tomto případě o nedokončené zrání. Aromatvorné látky, které při zrání v sýru vznikají, pak nemusí být v optimálním harmonickém poměru. Labužník jej oslavovat nebude, nicméně mladý sýr je pro úpravu smažením vhodnější, nemá totiž tendenci se roztékat.
 
V každém případě je uspokojivé zjištění, že žádný z výrobků neohrožuje zdraví spotřebitelů, ani je nešidí. Spotřebitel si může bez obav vybrat takový sýr, který mu vyhovuje.
 
Eidam 30% je tradičně oblíbeným sýrem v České republice. V jídelníčku má široké uplatnění. Velmi často je používán ke smažení. Správně uzrálá třicítka dokonce mnohdy předčí i nedostatečně vyzrálou pětačtyřicítku, kterou spotřebitelé vyhledávají pro plnější chuť (nositelem chuti je tuk). Odborníci na výživu doporučují konzumaci méně tučných výrobků, a proto je Eidam s 30 % tuku vhodnou potravinou zdravého jídelníčku.
 
 
 
Markéta Ježková
 
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství
 
Zdroj: eagri.cz


Další články