cs en de

Nejlepší české biopotraviny představuje krátký film

 13.02.2015
 
autor: pro-bio.cz
 
 
Nový krátký film představuje výherce posledního ročníku soutěže Česká biopotravina. Materiál se natáčel přímo u výrobců. Komorní filmový štáb pod vedením Kateřiny Krejčové tak v průběhu přípravy snímku navštívil ekologické zemědělce hned ve čtyřech krajích České republiky. Představen byl na mezinárodním veletrhu biopotravin BIOFACH v Norimberku.
 
„Ve snímku je představeno, kde a jak vznikaly oceněné biopotraviny. Spotřebitel, vidí, kdo za úspěšným výrobkem stojí, i podmínky, ve kterých se vyrábí,“ přiblížila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
 
Za výhercem soutěže – na Biofarmu Sasov se filmaři vypravili na Vysočinu, kde Josef Sklenář chová přeštická prasata. Jejich biosádlo doplněné o výluh z konopí, které se na farmě rovněž pěstuje, získalo titul Česká biopotravina 2014. Přeštické černostrakaté prase je v Česku vyšlechtěným plemenem, na které se v průběhu desetiletí tak trochu pozapomnělo. V Sasově se jednak pokrčuje s jeho chovem a udržuje tak genofond. Samozřejmě „přeštíci“, jak se jim důvěrně říká, si ve filmu zahráli také.
 
Biozeleninu pěstuje Miloš Kurka v Černíkovicích na Královéhradecku. Do jeho skleníků se vydala kamera rovněž. Černíkovické okurky hruboostné odrůdy totiž v soutěži zabodovaly v kategorii Biopotraviny rostlinného původu obdobně jako předcházející rok Černíkovické beraní rohy. Ekologické zelinářství sází na pečlivou ruční výrobu, a to jak na poli, tak při zpracování. Zkrátka, Kurkovy okurky chutnají jako od maminky, neboť obdobným způsobem jako doma se i zpracovávají.
 
Za cukrovým hráškem se vypravili filmaři až na Horňácko. Tamní Horňácká farma pěstuje řadu plodin a hrášek je jen jednou z nich. Nečekejte žádné lány – opět se potvrzuje, že kvalita není přímo úměrná rozloze polností, na kterých se plodina pěstuje. Iva Nováková Pavlíková vysvětlila, že tajemství tkví v čerstvosti, a tudíž rychlosti zpracování. Množství výrobků je tedy limitované, což však nebrání k získání prestižního ocenění, v tomto případě v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní.
 
Kamera se podívala i do vinohradu. V kategorii biovíno byl oceněn Petr Marcinčák, který pěstuje révu v mikulovské vinařské podoblasti. Právě v jeho vinařství se zrodilo vítězné oranžové víno odrůdy Rulandské šedé. Vzniklo z výběru z hroznů, které byly sklizeny v roce 2013.
 
Spotřebitelé si díky filmu dokážou udělat lepší představu o lidech, kteří vyrábí ty nejlepší tuzemské biopotraviny. Škoda jen, že film ještě neumí přenést čichové a chuťové vjemy. Zkrátka – nejlepší je ochutnat. Malá filmová degustace je k dispozici na http://youtu.be/U_LjmO4XIBY
 
V Norimberku prezentuje české bioprodukty nejenom video. Na českém stánku našeho ministerstva zemědělství se mj. představují i členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Na exkurzi za inspirací se sem také vypravil celkový vítěz soutěže Česká biopotravina – Biofarma Sasov, neboť veletrh BIOFACH je hlavním partnerem soutěže Česká biopotravina, kterou organizuje Svaz PRO-BIO.
 
Sylva Horáková
 
Poznámky:
 
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 610 ekologických zemědělců, 52 bioprodejen a 150 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 
 
BIOFACH 2015 se koná v době od 11. do 14. února 2015. Shromáždí kolem 2 200 vystavovatelů – z toho 200 na Mezinárodním odborném veletrhu přírodní kosmetiky. Počítá se zhruba 42 000 odbornými návštěvníky. Veletrh doplňuje kongres, který  tvoří jedinečnou platformu pro výměnu znalostí a informací a přibližně 100 přednáškami a diskusními pořady osloví více než 6 500 účastníků. www.fiofach.de
 
 
Zdroj: www.agris.cz
 


Další články