cs en de

Konec mléčných kvót v EU zamíchá kartami na trhu se sýrem

 07.04.2015
autor: Petr Habiger
Hlavní negativní dopad této liberalizace trhu pocítí Švýcaři. Německý ementál se díky levnějšímu mléku pravděpodobně stane velkým konkurentem švýcarského. Již v loňském roce se vývoz sýrů ze Švýcarska snížil o 17 %, přičemž sýr je hlavní exportní zemědělskou komoditou Švýcarů. Nárůst produkce mléka může Švýcary přinutit ke zlevnění sýrů. Po zásahu Švýcarské národní banky na měnovém trhu 15. ledna totiž zvedli někteří producenti ceny až o 20 %. Jen pro srovnání. Výrobek švýcarské společnosti Emmi AG se v zemi prodává v přepočtu za 31,74 USD za kilogram. Stejný typ sýru vyrobený v Německu se prodává za 9,46 USD.
 
 
Zdroj: www.colosseum.cz
 


Další články